Minstepris på alkohol ? Noe for Norge ?

Statsminister David Cameron vil gjøre det dyrere å kjøpe alkohol i England og får jublende tilslutning fra den rusfrie ungdomsorganisasjonen Juvente, faktisk 100%. Av en eller annen grunn gir det meg hverken hakeslepp eller blackout.

Eksempel på øl (ikke smurfeøl)

Det er noe med det der at folk som sikkert aldri har betalt fem flate øre i sitt voksne liv for drammene sine skal diktere prisen arbeidsfolk skal betale for sin velfortjente børst. Ok, i England kan de skjenke døgnet rundt og det har blitt mange drita fulle folk i gatene der etterhvert. Jeg ser slett ikke bort fra at jeg kunne vært en av disse desillusjonerte uten håp om arbeid noensinne i “Thatchers 2. rate nation”, og bare gitt blanke. Det er det folk gjør når det ikke spiller noen rolle fra eller til.

Men en minstepris i Norge ? Jeg nevner det fordi vi garantert kommer til å høre de som jubler for slike “tiltak” her i landet også. De  som tilber nulltoleransens enøyde evangelium og får ekstatiske nullvisjoner kommer garantert på banen. Juvente har allerede tatt strået de har i statskassen ut av munnen et øyeblikk for å gi sin tilslutning mens de skåler med smurfeøl (eplesaft med krem).

Nei takk. Det vi trenger er en makspris. Jeg foreslår dagens, med paddeflat indeksregulering.

 
 
 
 

13 Responses

 1. Er det ikke en minstepris på alkohol her i landet allerede da? Kan ikke tenke meg f.eks at Grans/Rema1000 har lov til å ta noe mindre enn det dem gjør nå, 10,9 for ei flaske 0,33 med Grans Bare. Mange mener at det ikke er øl en gang 😉

  1. Når det snakkes om minstepris, på norsk etter britisk modell, så kan vi regne med at 10-kroners øllet forsvinner og en ny “høybråtensk seier” proklameres. Vi snakker da 18-20 kr. for en 0.33, uansett fabrikat. Sann mine ord. Argumentene kommer til å være barn, kvinner og slemme menn.

   1. Tviler ikke på at det kommer til å bli argumentene ja, men om dem vinner gjennom, det er ikke sikkert…håper jeg…da blir det jo til slutt bare dem med penger nok som kan spandere på seg en øl eller fler til helgen :-)

 2. I praksis har vi allerede en minstepris, det som kalles avgifter. De er så høye her i landet at når bryggeriet har fått sitt, transportkostnadene er dekket inn og griske handelsmenn og kvinner har tatt sitt, er det bare 2-4 kroner i forskjell på pissvann fra Grans og skikkelig øl.

  Forøvrig kan jeg ikke fatte og begripe at man aldri skal forstå hvor håpløst det er å løse sosiale problemer med å forby symptomene på problemet. Britene drikker for mye, javel, hvorfor gjør de det? Finn ut hvorfor Jeppe drikker og gjør noe med det.

  1. Ja, slik var det for tobakken også, inntil rullingsen bykset fra 100 til 200 kr. på notime. Det engelske forslaget er vann på mølla for de som garantert mener at 10,90 er for billig, og også for de som trenger skikkelighetsargumenter for avgiftsøkninger. For forbrukers økonomi er det hipp som happ hvem som stapper fortjenesten/avgiften i lomma.
   Og etter traust norsk modell blir de som ikke er enige i at heksa skal brennes til hekser de også.

 3. Tror prisene alt er så høye at folk ikke drikker fordi det er billig. De fleste problemer av sosial art har sine årsaker, i England er det klasse skiller som er årsaken. Så langt er vi ikke kommet i Norge ennå, vi får jobbe for at vi ikke kommer dit.

  1. Det vil bli drukket uansett pris, og også om alkohol totalforbys. Klasseskiller har England hatt i hundrevis av år, men etterhvert vokser det frem et samfunn på øya der hele generasjoner ikke får noen muligheter til å bedre sitt eget liv. Her på berget er det de som jobber intenst for at pubrunden ved arbeidsukens slutt skal gjøre grandsiose innhugg i økonomien. Den jevne mann og kvinne skal helst være blakke før de blir brisne. Enhver regjeringslapskaus der KrF er en av ingrediensene får aldri min stemme. Det partiet skulle forresten vært forbudt.

   1. Øl? Det forsøkte jeg en gang og sedlov om historien i seg selv var ganske artig, så ble det faglig sett en ren ‘flopp’. Siden ble det mest vin, men det gikk relativt greit. Måtte bare stikke eom nok ganger.
    Nå er også det historie og de store vinkurvene med glassballonger endte sine dager i en kontainer . . .

    1. Øl er vanskeligere å lage enn vin ja. Problemet er holde alkoholprosenten nede og samtidig få noe som ikke smaker pyton. Vinlagingen min har jeg gitt en pause rett og slett fordi den ble for god. Det ble litt mer suping enn godt var, for å si det slik. Men nå planlegger jeg en dunk “Royal Elderberry”. Prosessen vil bli behørig dokumentert her med tekst og bilder.

Legg igjen et svar