Noen som vil vedde …

… på hvor lang tid det tar før denne personen må løslates. Han har nå utholdt norsk varetekt i to-tre uker, marathon forhør uten på ha blitt tatt i løgn og selvfølgelig  blitt utstyrt med evigvarende brennmerke som “skyldig”.

Det begynner å haste med ett gjennombrudd nå, etterhvert som den uunngåelige prosessen som heter “prestisje” begynner å gjøre sin virkning i påtalemyndihetenes leir.

“Det skal ikke ha kommet fram nye opplysninger i dagens avhør som styrker mistanken mot 64-åringen.” – kan jeg lese i db.no.  Dette stikk i strid med hva en av politietterforskerne sa for få dager siden, da hun forhåndsprosederte i et intervju om at “nye funn styrket mistanken”.

Isolat skal  ikke brukes som en forhørsmetode, men det gjøres i Norge.  Dette kaller Amnesty for tortur.

 Foto: db.no

 
 
 
 

27 Responses

 1. Og hvor lang tid går det før vi ser kravet om erstatning? Og det skal han selvsagt ha innfridd dersom det viser seg at Politiet fumler . . .
  Men så har de offentlig uttalt at saken er styrket – mot begge! Da spørs det hva som ligger til grunn for en slik uttalelse? For de kan vel ikke akkurat frigi en siktet hvor bevisene har styrket seg?

  1. Dette sier alltid påtalemyndighetene når de skal vinne “momentum” før neste fenglingsmøte i forhørsretten. Ifølge artikkelen skal det ikke ha kommet frem noe som styrker saken, og da hadde de “hamret” han i ti timer. Det kan altså se ut som den “styrkingen av beviser” som ble utbasunert av politiet forleden har smuldret en aldri så liten smule i løpet av gårsdagen.

   Kanskje de heller skulle varetektsfengsle naboen(e) hans ?

   1. Nja, jeg har undret meg litt over en annen ting: Politiet hevdet at de hadde hatt disse to gutta under overvåking i flere dager før Sigrid forsvant? Man får et inntrykk av at Politiet hadde rigget seg til med observasjonspost i uimddelbar nærhet av dette bilverkstedet?

    Så hvor var de den angivelige kvelden? Spilte de poker og drakk kaffe? Eller hadde de ikke kameraer med infrarødt lys?

    1. Om de har hatt de under “overvåkning” (det kan jo nesten være alt fra å ha hatt i tankene til total 24/7 spaning) så er det absolutt ikke noe som kan tas til inntekt for en “styrket mistanke”, med mindre de har noe konkret å vise til.

      1. Det skal noe til at man holder noen under oppsikt 24/7, det har man helt klart ikke gjort her. I så fall hadde man tatt 37-åringen før, da det var sendt ut etterlysning på ham fra politiet i Ålesund. Han skulle altså pågripes uansett. Vært på utkikk etter er nok mer korrekt tenker jeg.

       Forøvrig virker det noe merkelig at Chris Giske (navn fra øya Giske utenfor Ålesund) og en med Giskegjerde i navnet (en del av øya Giske utenfor Ålesund) ikke er i slekt. Det er ingen på de øyene der ute, innflyttere unntatt, som er mer enn to knull fra hverandre. Alle som har navn fra øyene er i slekt.

        1. Jeg har aldri vært nærmere enn Vigra :-), men det er vel en sånn øy der alle kjenner alle?
         Antar det knapt er mer enn 6-700 mennesker på en slik øy?

 2. Det er egentlig lite snakk om varetektsfengsling og isolat her i landet, vi er flinke til å skrike opp om tortur når det skjer i andre land, men Norge kan ture fram som dem vil :-(
  Skulle vært litt som vi ser på amerikanske filmer, aner ikke om det gjenspeiler virkeligheten, men der kan ikke politiet forhøre noen uten at advokaten er tilstede hele tiden. Skulle likt å sett en advokat som sitter med en klient i 10 timer om dagen.

  1. Her kan man også nekte å forklare seg uten advokat tilstede. Som mistenkt/siktet har man ikke plikt til å si ett kløyva ord. Det er det mange som gjør. Da er det greit for påtalemakten å kunne blåse opp litt ballonger i forhørsretten, få forlenget isolat og la muren, gitteret, ståldørslamringen og ensomheten gjøre sitt. Det har blitt noen rare forklaringer av det opp gjennom årene.

    1. Når tilnærmet ingeting er det som trengs for forlenget isolasjon så snakker vi om en pervo rettspraksis etablert for å backe opp Pompel & Pilt, i sorte kapper, – og bikkjene deres, óg en pågripelsespraksis som minner snurpenotfiske.

 3. jeg har ikke peiling på hva varetektsfengsling og isolat innebærer i Norge- heller ikke lovverket rundt dette – men jeg har da lest diversere historier om tortur i andre land…. der du visstnok er heldig om du overlever….

  1. Det innebærer akkurat det ordet tilsier. Innesperret isolasjon avbrutt av ett forhør i ny og ne og ett møte med egen forsvarsadvokat innimellom. Da jeg satt en uke under slike forhold piffet de det opp litt. Jeg hadde influensa og magesjau men fikk ikke lov å gå på do. Fikk bøtte på cella og koste meg med stanken fra den. Middagsmaten var isklad. Jeg ble blank frikjent av Gulating, men da jeg oppsøkte “myndighedane” og gjorde krav på erstatning fikk jeg beskjed om å da til helvete, – for de kunne gjøre mye rart de… det lovet de meg.

  1. Jo, i andre omgang. Men tidslengden er det påtalemyndigheten som krever. Først er det forhørsretten som kan si ok til opptil fire uker (tror jeg), eller – hvis påtalemyndigheten ikke får medhold så kan de forlange varetektsfengsling med “oppsettende virkning”. Dvs at det er rettsinstansen over som må ta stilling til det. I mitt tilfelle forlangte de fire uker, men da Gulating (siden jeg ble busted i Stavanger) etter en uke hadde sett på saken ga de ikke påtalemyndigheten medhold (de hadde nada) og jeg gikk min vei.

 4. argus37: Vigra er en del av det samme systemet, det de fastboende kaller øyene. Altså Giske, Valderøya (eller er det egentlig Gjøa?), Vigra og Godøya. Alle er i slekt eller innflytter, og i den grad det er dratt inn nytt blod har de vært på Hareid eller deromkring og bortført et kvinnfolk.

 5. Storfamilie er det jo, men ikke hele kommunen naturligvis. Mange innflyttere. Det er de som har navn fra øyene, Synes, Giskegjerde, Ytterland, Alnes, Giskeødegård, Godø, alle disse gamle øynavnene. Går du tilbake en eller to generasjoner så henger de sammen selv om de ofte er villig til å utfordre deg til holmgang hvis du påstår det. Pedersener, Karlsener og Haavikere og slikt teller ikke. De har kommet til i nyere tid.

  1. Før jeg glemmer det, ikke spør en av de originale øyboerene om Trond Giske stammer derfra, og om de er i slekt med ham. I alle fall ikke uten å ha med etpar faddere, en slem onkel og gjerne litt innleid hjelp attåt. Litt som å spørre en nordtrønder om familien hans var nazister under krigen. Svaret er ja, og du kommer til å få en skikkelig omgang juling.

Legg igjen et svar