Jordfolk, helsebror …. ?

Da jeg i dag med stor iver stakk nesen ned i dagens Aftenblad kom jeg over en liten notis. Den var klippet fra Dagbladet:

Slutt på gravide sjømenn

Folk som jobber til sjøs skal heretter ha den kjønnsnøytrale betegnelsen “sjøfolk”, ifølge en lovendring. Dermed forsvinner også begrepet “gravide sjømenn” ut av loven. Slik kommer man ikke bare i takt med tiden, men også med biologien.

 

Takt og takt fru …herr … ehh jeg mener person Blom.

En bekjent av meg har jobbet i mange år, som helsesøster. Det hjelper ikke om han er født med en utovertiss som den dag i dag er intakt. Han står i alle fall oppreist når han later vannet. Det skal hete helsesøster. Ingen kjønnsnøytralisering der nei. Helsebror, helsefolk … glem det. Skal man smykke seg med en tittel der “helse” inngår så får en værsågod se til søstre seg.

Slik har det vært siden 1925 og slik skal det fortsette å være. For en helsesøster er en autorisert sykepleier med videreutdanning innen helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid. Basta.

Igrunnen merkelig at ordet sykepleier får lov å eksistere. Har man sagt a så får man si b… helsesøster = en spesialisert sykepleierske. Konsekvent, ryddig og vaginalt etterrettelig.

Jordmor er et “begrep” som ifølge wikiwiki oppstod fordi fødselen tidligere foregikk på jordgolvet, og derfor ble fødselshjelperen kalt “jordmor”. Ok.

Den kjøper jeg, men bare halvparten. Og igjen er opphavet en sykepleier som har tatt toårig spesialutdannelse. Et par menn som jobber med fødselshjelp er altså “jordmødre”. Ikke jordfolk. Hahaha. Jordfolk liksom.

Denne sykepleieren må være utdanningssystemets svar på berggylten, – fisken som endrer kjønn etter noen år…

Men sjømann er ikke noe begrep. Det er slemt og sjåvinistisk så her har man (….) sett seg nødt til å trø til med loven i hånd. Det ble så køddent å snakke om “gravide sjømenn” i loven. Så derfor.

Dette syns jeg var rart og jeg ble sittende å myse på artikkelen en lang stund mens jeg forsøkte å resonnere. – Hvorfor skal menn være nødt til å jobbe som -mor og -søster, mens kvinnene får mekket det til slik at det passer kjønnet ?

Etter en ekstra kopp te og enda en rullings skjønte jeg det; skal man få noen dreis på ens yrkestittel så må man fylle kravet om å kunne bli gravid. Eureka !!

Men … er det ikke noe i loven som omhandler ordninger for gravide fylkesmenn, og høres ikke det også veldig feil ut ? Kanskje ikke, siden de som innehar slike stillinger somregel er langt forbi forplantningsdyktig alder. Det er nok forklaringen ja.

 
 
 
 

2 Responses

  1. Det er nok bare et tidsspørsmål når den siste mann faller. Mannen har jo blitt pådyttet kvinnelig bemanning i yrkeslivet, og når det åpnes for kvinnelig mannskap, så blir det også påkrevet å foreta nødvendige språklige korreksjoner.

    Det tar seg ikke ut at en kvinne blir sistemann. :)

  2. Kirurginne :) …. Jeg hadde lagt meg under kniven uten å kny. “Frøken” fra skolen har jeg bare gode minner fra, unntatt to, men jeg syntes frøken var rart helt tilbake den gang. Leder er ok, sjef er rævva. Det lærer man på olja lederkurs.

    Nytt språk ? Ja innenfor dette med å omtale et yrke… her kan sikkert mye gjøres. Jeg mener, Ivar Åsen fikk ture frem som en tulling og her er det bare snakk om et par treogtyve ord ..

Legg igjen et svar