Ny “ulydig” elementærpartikkel ???

 

.. som oppfører seg på et vis som ikke kan beskrives med dagens modeller innen fysikken ??

Det høres jo voldsomt ut.. En “enorm oppdagelse” i så fall, sies det. Imidlertid er forskere tilbakeholdne med jubelen. Sjansen for at det ikke er “bakgrunnsstøy” som har gitt de oppsiktsvekkende resultatene ved Tevatron er 95%.

Slike påstander får meg alltid til å stusse; det at man går ut med sikre odds på hva sjansen er for at man har rett eller feil.

Så jeg er skeptisk. Det er her snakk om en partikkelakselerator som snart skal “pensjoneres”. Den er visstnok utdatert i forhold til det man bruker ved CERN der man jobber med det samme.

Hvis derimot CERN sin LHC kommer opp med et lignende resultat så snakker vi god fisk, eller i det minste betydelig bedre. Men jeg tviler.

Årsak: Tevatron-akseleratoren sine statlige tilskudd har blitt kuttet fra budsjettet og den må stenge innen 2011. Hva er da bedre enn en slik sak hvis man vil at de høye herrer i departementet skal ombestemme seg ?

 

 

Foto: Fermilab

 
 
 
 

4 Responses

 1. Ulydig? Det er vel mer et bevis på at mennesket ikke helt kjenner alle fysiske lover ennå?
  For det er klart at også denne nye partikkelen lever et “regulert liv”. Spørsmålet er mer hvilke lover og regler soms gjelder akkurat denne!

  1. Ja, det er et bevis på at vi ikke kjenner alle fysikkens lover, under forutsetning av at observasjonen er korrekt og at man ikke her sitter å analyserer støy fra upresise instrumenter.

   Begrepet “regulert” blir for meg vanskelig i forbindelse med det disse forskerne jobber med. Eller hva med partikler som må dreie 720 grader for komme i samme posisjon som de hadde i utgangspunktet ? Det ubegripelige (for meg) er at de faktisk klarer å etterprøve slike teorier og verifisere de.

 2. Tja, ingen dum teori det, Sjalle..

  Trodde Tevatron-akseleratoren var enda nyere enn Cern?
  Men, de har ikke greid å ta innpå Cern i nevneverdig grad, og det er vel kanskje grunnen til at bevilgningskranene stenges..

  1. LHC i CERN er etter hva jeg vet ganske flunkende ny. Vi snakker “digitalkameraer” på høyde med fem etasjes hus.
   De fikk skikkelig start på den for ca. ett år siden og mange hufset seg siden de mente verden ville gå under og forsvinne i ett svart hull skapt av denne maskinen.
   De har jo også klart å lage en smell men visstnok genererer sensorene som “oppfatter” et slikt mikrobrak mer info enn all tekst produsert av menneskeheten opp til nå. Sånt skjønner jeg lite av mens syns det er råfett :) Computerne de bruker til analysen er visst heller ikke helt bak mål.

   Og ja, det er et besnærede tidspunkt å komme med beretninger om revolusjonerende oppdagelser tatt i betraktning tilstandene der de kommer fra.

 3. Heeeelt off topic her…

  Men jeg har jo falt fullstendig av lasset. Jeg dro på ferie, og når jeg kom tilbake hadde BlogHog gått gjennom en kjempe-facelift og begynner virkelig å se bra ut! Jeg lurer fremdeles litt på når du tror at det kommer til å bli mulig å lenke eksterne blogger til forsiden, for jeg har kjempelyst til å være med på lasset, men jeg vil ikke begynne på enda en ny blogg…

  Ellers, tar jeg av meg hatten og gir deg stående applaus, Sjalle. Dette ser helt toppers ut!

Legg igjen et svar