Et forbud mot dårlige nyheter ?

.. eller i det minste et påbud som begrenser medias mulighet til å velte seg i alsken ulykke, -høres det ut som en god idé ?

Krisefryd:

Eksessivt fokus på, og overdrivelse av betydningen av deprimerende, sjokkerede og grelle nyheter. Gjerne nyheter som er såpass lokale/sære at de ikke har noe å gjøre i riksdekkene mediaoppslag.

Det er nå innført i Sør-Afrika og mediaaktørene der brokker seg i vantro.  Det strider mot absolutt alt og særlig ytringsfriheten den heilage.

Godt mulig det, men nå er det engang slik at ingenting er så galt at det ikke er godt for noe.  Man kan f.eks. spørre seg om det er særlig formålstjenlig at en regjering eller et bystyre gjør sitt ytterste for å bedre på ett eller annet som alle ønsker å få skikk på, og faktisk får det til, når samtidig avisredaksjonene  har førsteprioritet på å fortelle alle at det ikke er tilfelle.

I en av sørstatene i USA (jeg husker ikke hvor og har ingen link heller) hadde myndighetene over en fireårsperiode klart å redusere kriminalstatistikken betydelig.  Det var snakk om mer enn en halvering.  Da skulle man kunne forvente at den gjengse følelsen av trygghet i befolkningen skulle vist en bedring, men faktisk var det motsatte tilfelle.  Årsak; I den samme perioden hadde media økt dekningen av kriminalitet med over 400% og alle trodde følgelig at det fremdeles gikk stort sett til H.

Dette er selvfølgelig ren markedslogikk.   Mediaaktørene lever av å  fange oppmerksomhet og å selge aviser og nyhetssendinger og de har  funnet ut at dårlige nyheter, sjokkoppslag, krigstyper etc. etc. gir mer museklikk og høyere seertall enn gode nyheter.  Dermed forleser hvermansen seg på krisefryd (se faktaboks) i en slik grad at det ganske sikkert gjør utslag på helsestatistikken.

MEN, en slik lov blir garantert ikke innført her i landet.  Til det har et slikt forbud altfor mange kjipe implikasjoner.  Knebling av det frie ord har jeg allerede nevnt, og selvfølgelig det politiske selvmordet det ville innebære for et parti/en regjering som ønsker å pålegge landets journalister å levere solskinnshistorier.  “Nu går alt så meget bedre, basta !” …. liksom.

En helt annen sak er at en slik lov rimeligvis vil være nødt til å legge føringer for hva som er gode og hva som er dårlige nyheter, og det er en umulig oppgave.  I alle fall i et demokrati.

 

3
 
 
 
 

3 Responses

    1.  Den påstanden der blir sannere for hver dag som går.
      Hvis vi sjaltet ut sladderen, undulater som havner i en støvsuger på Klepp og de evinnelige gjentakelsene (Sivs kjole i en uke f.eks.) så hadde det ikke vært mye igjen. For enkelte dager hadde det ganske sikker ikke vært noe å skrive om i det hele tatt. Well, bortsett fra sportsnytt som egentlig ikke er nytt i det hele tatt, – hvis ikke det er Cecilia Brækhus som murer en frekk jypling i canvasen da :)

Legg igjen et svar