Norsk ?

Kanskje det er det.  For alt hva jeg vet er det å være glamour modell, altså det å være naken på bilder som publiseres helt normalt og ukontroversielt her i landet.  I Kjendis.no ser det i alle fall ut til at Helene Rask mener det.  Derfor er det litt merkelig at hun syns dette er noe stress.

helene-raskSitat: «Hvor lenge skal jeg «betale» for årene i modellbransjen? Hvor lenge skal jeg henge på «galgen» og betale for at jeg har vært ung og foretatt noen ukontroversielle valg? Er det slik at vi som går egne veier fortjener å betale prisen til evig tid?»

(understreking av moi)

Fra ordboka
Kontroversiell, adjektiv: som bryter med det vanlige og forventede, omstridt
Muligens er det å “gå egne veier” i dag blitt helt konvensjonelt, men alt til tross så anser jeg det for usannsynlig.  Derfor heller jeg mer til den oppfatningen at det å ikke ha roen på ord og begreper på mer enn to stavelser er  det som egentlig er det ukontroversielle her.  MEN, jeg ser slett ikke bort fra at det gjør nytten, dvs at folk flest skjønner hva som menes.  Det lyder jo sånn konv .. kontro og uete, så da så.  Kan ikke forvente at folk skal holde sitt attention span helt på topp, stavelse etter stavelse.  For et pes.

Og for å bli skikkelig pirkete; Man henger ikke galgen med mindre man er en snekker/freelance bøddel som skal stramme den opp eller er en liten grønn mann som  har ramla ned fra oven, klask oppå.  Man henger i galgen, står i gapestokken, hopper i dass etc. etc.  Plakaten derimot kan man henge . Sånn er det med den saken.

4
 
 
 
 

8 Responses

  1. Det skrives så mye feil og dustete i avisene, både på papir og nett at jeg kunne laget en kjempeliste hver bidige dag over kontaminasjoner, begrepsforvirring og ting som står til stryk i norsk på 5. klassestadiet, – så det blir rett og slett for mye. Noen ganger er det såpass at jeg ikke klarer å dekode hva som skrives. Vi snakker feilvare her, men de bare holder på. Smekk !! Smekk !!

   1

 1. Man får vel snarere vann på mølla enn det motsatte :)
  Jeg forsøkte ( for moro skyld) å finne ut hvor dette “ukontroversielle” kom fra, om det var noe hun (Helene) hadde skrevet, eller om det var noe hun ble sitert på. Det virker som om det er kjendis.no som faktisk siterer henne når de skriver:

  Rask sier spørsmålet fikk henne til å føle seg uthengt:

  «Hvor lenge skal jeg «betale» for årene i modellbransjen? Hvor lenge skal jeg henge på «galgen» og betale for at jeg har vært ung og foretatt noen ukontroversielle valg? Er det slik at vi som går egne veier fortjener å betale prisen til evig tid?»

  Dette er muligens noe hun har sagt på telefon? Kanskje i en situasjon der hun er travelt opptatt av å administrere firmaene hun driver? Hvem vet? Kanskje hun valgte et feil ord i farten, fordi hun samtidig som kjendis.no hang på telefonen for å avkreve henne et svar, måtte sjekke og attestere bilag og avslutte en transaksjon i nettbanken… hvem vet?

  Og man kan lure på om hun ble sitert rett – og hvis det er tilfelle, kan man jo lure på om journalisten ikke burde ha en viss plikt til å formidle det Helene helt åpenbart mener.
  Men da vil hun kanskje ikke fremstå fullt så hjernedød som man helst ønsker at forhenværende nakenmodeller skal gjøre?

  Etter min mening burde det faktisk være et ukontroversielt valg for både kvinner og menn å være nakenmodeller, og det burde på ingen måte være noe man senere bruker mot dem. Og det paradoksale er vel at de som virkelig sikler over nakenbilder av unge modeller, er de som er raskest ute med å se ned på og fordømme dem.

  Bare noen tanker… :)

  1. Det gir seg ut for å være et sitat, det kommer ikke de seg ikke bort fra. Men tror du virkelig at de/den/det i redaksjonen som siterte dette denne ordboksmuligheten til å drite ut en nakenmodell der og da, før deadline ? Ideen er jo lekker, men jeg er mer enn usikker.

   Forresten, … naken og naken fru blom. Hun viste litt googlerompe på det drøyeste etter hva jeg kunne se. Helt ukontroversielt akkurat som Rask sier. Kanskje det var det hun mente og bare snubler litt i logikken på slutten av sitatet, siden “egne veier” på et gramatsk vis er begge definisjonene av kontroversiell. Dårlig tid som du sier. Men jeg er usikker der óg.

   Jeg ser ikke bort fra at hele kjendisbransjen er bittelitt hjernedød.

   Enig i at enhver skal kunne nuke seg offentlig uten at det skulle få noen konsekvenser senere, men det funker jo ikke slik, enda. Btw, “Paradokset” du nevner fikk jo ett viralboost her nylig :)

   1. Neida, det trenger ikke nødvendigvis være slik at redaksjonen bevisst brukte muligheten, det kan jo tenkes “journalisten” selv ikke skiller mellom konvensjonelt og kontroversielt, eller at vedkommende rett og slett ikke forstod hva Helene mente å si.
    Jeg, for min del, tror det var en bevisst handling.
    Kjendisbransjen er muligens ikke der intelligensiaen samles… men så er vel ikke leserkretsen avhengig av det heller… eller?

    Historien er full av eksempler på menn som går til kamp mot homser for å skjule sin egentlige legning – som det ble så fornøyelig fremstilt i “American Beauty”.
    Hell og lykke ønskes brudgomsparet :)

Legg igjen et svar