Alkoholreklame, skal vi skåle for det eller … ?

Bø ! Nei det er det ingen som vil ha sier sentrale personer jeg aldri har hørt om. Årsaken til denne skråsikkerheten er at det nå kan “glippe” for det norske forbudet mot reklame for alkoholholdige drikker, det skjer allerede på TV, og det er EØS sin skyld.

Gina Barstad fra SV mener dette “er et klassisk eksempel på at EØS-avtalen innfører politikk som ingen i Norge vil ha”. Med andre ord er jeg en ikke-person, eller rettere sagt ingen.

Screenshot fra drikkeglede.no

For meg henger det ikke på tolv møkkagreip at vi noe vi kan kjøpe så mye vil av, lovlig, skal være forbudt å reklamere for. Etter hva jeg skjønner får vi allslags byråkratisk drit tredd nedover hodene våre av dette EØS systemet, og det er så greit så. Men når disse kontorrottene i Brussel sier at eksempelvis Hansa skal få lov til å fortelle oss om hvor mye flid det ligger bak disse skammelige sixpacksene våre, da blir det ramaskrik.

Jeg er nesten overrasket over at noen i det hele tatt får lov til å kalle et nettsted for drikkeglede. Det må jo være i strid med forbudet mot alkoholreklame å indirekte påstå noe så uhyrlig som at det overhodet er noe gledelig med drikking…..

Alkoholskader og reklame for alkohol henger nøye sammen. Garantert, og da er tiden inne for den store generaliseringen: Hva om vi forbød reklame for alt som beviselig skader folk som ikke vet sitt eget beste, eller rettere sagt, – ikke vet det “alle andre vet” på vegne av oss ikke-eksisterende ?

Det hadde blitt stygt. Da hadde det nok vært lettere bare å forby hele sulamitten og bare tillatt reklame for grønnsaker, verneutstyr og bleier … og det partiet som hadde kjempet frem noe slikt (KrF f.eks.) hadde stått for det mest groteske politiske selvmordet i moderne tid. Jeg tror nemlig det er en ganske røff grense for hva folk liker av “hjelp”.

Reklameforbud fører til en ensretting av folks handlevaner. Jeg har sett det i praksis. På tidlig 70 -tall jobbet jeg et års tid på en bensinstasjon og hadde bl.a. ansvar for innkjøp av stash til kiosken. Det omfattet også sigaretter. Listen kunne se slik ut: to kartonger B&H, en kartong Rothmans, to kartonger Prince .. etc etc. Så kom forbudet mot tobakksreklame og etter et par måneder så handlelisten omtrent slik ut: en kartong B&H, en kartong Rothmans (under tvil), ti kartonger Prince… en kartong ….

Da folk ikke lenger ble fortalt hva de skulle røyke så falt valget på den sigaretten som hadde absolutt høyest “oktanverdi”. De som i dag røyker rullings og ikke røyker Petterøes er særinger. De vekker nesten oppsikt. Slik hadde det ikke vært med tobakksreklame. Tiedemanns Tobaksfabrik er nok heftige motstandere av tobakksreklame vil jeg tro.

Jeg syns det er pinlig å leve med slike forbud og jeg kjenner jeg blir aldri så lite førbainna når politikere står frem og taler på vegne av “alle”. Men de kan føle seg ganske trygge. Det er slik den norske moralen fungerer; Er du for tobakksreklame ? Din jævla barnemorder !!… Er du for legalisering av cannabis ?? Din hælvetes narkis !!! … Er du for alkoholreklame ? Ditt satans fyllesvin !!!.

 
 
 
 

10 Responses

 1. Det er så fjasete at det henger ikke på de tolv greipa… resultatet er jo bare at vi får et gifaen forhold, og flatfylla på bygda og kosen er vekk.. det skal DRIKKES når det drikkes. Byråkratene tror jeg ikke tenker grundig nok gjennom det de planlegger heller, de har bare nese til rett utenfor ansiktet.

  Vi lever i 2011, og kan tenke sjøl… ikke latterliggjøre oss selv. Slik vi når blir jevnlig… når det er snakk om Norge og alkohol i utlandet. Fylla og dyrt fordi vi har BARNEHAGEmentalitet og går bananas fordi vi ikke KAN tenke sjøl….

 2. Tja, det er jo Norge i et nøtteskall? Først tillater vi tobakk, øl og sprit som legale handelssvarer.
  Da under forutsetning av at også Staten tjener på slik omsetning! Deretter legger vi effektive hindringer i veien for vanlig markedsføring av de produktene som altså er lovlige å omsette. Ja, vi går så langt at vi forlanger at salgsleddet skal oppbevare slikie suspekte (men lovlige) varer bak ugjennomsiktige dører med lås! Man må uvilkårlig lure på om de ikke var lovlige likevel?

  Og vil narkotikaomsetning i Norge bli frigitt om bare Staten kan få en narkotika-avgift og moms?
  Enn prostitusjon? Skal Staten da tjene litt på den også? Slik den gjør på nødvendig energi til våre boliger. Her har Staten overgått seg selv! For når diu gjennom et år kjøper f.eks. 20 000 kWh så betaler du først el-avgift og deretter 25% moms – 2 ganger! Vi betaler altså 50% moms på forbrukt energi, først til kraftleverandøren og deretter for “transporten”.
  Før i tiden kjøpte vi energi fra det samme selskapet som eide nettet og betalte moms èn gang.
  Er det rart vi har verdens høyeste energipriser?

   1. Ja, det er jo et paradoks at man på den ene side legaliserer et vareassortiment, men på den annen side legger så mange hindringer man kan på omsetning? Særlig tatt i betraktning at Staten selv ( via våre skattepenger) er hovedaksjonær i det samme selskap?

    Hvor ellers innen næringslivet kan man finne en slik dobbeltmoral? Da borsett fra tobakksindustrien.

 3. Jeg synes også det blir unødvendig å bruke energi på dette. Jeg tror ikke det vil være noe problem å sende alkoholreklame i Norge. Men skal det være så skal det være: Da må de andre kanalene som IKKE sender fra London også få lov. Så kan man diskutere når på døgnet det skal gå osv.

 4. Jeg synes aerlig talt det hele er en stor joke! Dette blir rett og slett for barnslig og det viser seg jo (i mange,mange) undersoekelser at alkoholforbruket IKKE gaar ned uansett hvor mye de hyler om at det er farlig og det er vanedannende og det er ditt og datt. Det samme med tobakk..
  De setter opp prisene saa det dundrer, de skriver (med store svarte bokstaver) paa pakkene om hvor farlig det er, det er til og med bilder av hvordan lungene ser ut naar de er infiserte med lungekreft, en fot med en “tag” paa, altsaa en som ligger der steindau, etc etc etc. Det hjelper ingenting! Folk roeyker like mye uansett, og de drikker like mye, hvis ikke mer (allefall naar de er utenlands!
  Jeg drikker ikke alkohol i det hele tatt, men dette synes jeg bare blir dumt. Lurer paa hva det neste er vi skal “beskyttes”: mot..Gubedre, sier jeg bare!

Legg igjen et svar